Rólunk

Lifehacking - Trükkök az élethez. Tedd könnyebbé az életed, használd a lifehackinget, ismerd meg a trükköket, amiket mások használnak, ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek az életben. Spórolj pénzt, időt, energiát. Hackkeld meg az életed!

Rovatok

Friss topikok

  • facebook.feltores: Hehe, jó dolgok! www.hackerkepzes.hu (2013.04.29. 12:44) Mi az a LifeHacking

Mi az a LifeHacking

2011.05.25. 12:38 LifeHacker

 

Life - élet, Hacking.. na ez a komolyabb fele. A Hack, (és 'ing"-es alakja) nagyon sok mindent jelent, de ebben a formában leginkább trükközést, barkácsolást, ügyködést, fabrikálást, buherálást stb.

Biztos hallottatok már a Hacker szóról, ami a computer kalózokra utal. Ők azok, akik feltörnek számítógépes rendszereket, behatolnak adatbázisokba, bankokba, akárhova ahova nem lenne szabad. Vagy kárt tesznek vagy nem. Van, hogy csak a figyelmet akarják felkelteni magukra és rámutatni a biztonsági rendszeren található résekre :) Van, hogy anélkül lopják el az adatokat, hogy bárki is észrevenné őket.

A Life Hack eredeti jelentéstét Danny O'Brian újságíró hozta létre 2004-ben, aki programozókról készített egy tanulmányt, hogy miként teszik hatékonyabbá a saját munkájukat. Azt a következtetést vonta le, hogy rengeteg segédprogramot hoznak létre, amivel megkönnyítik az életüket. A vizsgálat eredményeit a Life Hacks: Tech Secrets of Overprolific Alpha Geeks - nevű írásában foglalta össze. Magyar nyelven valahogy így értelmezhető: "Élettrükkök: Szuperproduktív Kockafejek Technikai Titkai".

Eleinte csak a számítástechnikában használták, majd később egyre több produktivitásra való törekvésre húzták rá a LifeHack kifejezést. Manapság segédprogramokról és folyamatgyorsító trükköket értenek alatta, amik megkönnyítik mindennapi életünket Pl. hogyan szabadulhatunk meg a Google fiókunkba áramló levéláradattól könnyedén (nem az "Összes törlése" gombra gondolok), szelektálva a fontosakat és a kevésbé fontos e-maileket. Vagy egy másik trükk: hogyan hűtsünk le egy üveg bort 3 perc alatt, ha egy váratlanul érkező vendéget akarunk hideg borral megkínálni, vagy hogyan csináljunk raklapból cipőállványt. Ezek mind mind fontos és hasznos dolgok...

...de a magyar embert nem olyan fából faragták, aki megáll az ilyen kis trükköknél. A magyar az okos és leleményes, trükkös és furfangos, életrevaló és tehetséges. Az ilyen kis hókusz-pókuszok hasznosak, de ennél sokkal többre vagyunk képesek. A múltunk megkövetelte a dörzsöltséget és jó érzés dörzsöltnek lenni.

 

Biztos vagyok benne, hogy nem csak én használok Life Hack-eket, hanem TE is! Mindenki csinált már vmi olyat, amire büszke, amit trükkel vagy ügyességgel ért el. Egy olyan húzás, amivel egy csapásra megoldott mindent. Amikor az irigyeid sírva fakadtak, vagy a szerelmed áhitattal nézett rád. Amikor túljártál valaki eszén, mert “nem tudott előbb felkelni”. Amikor te voltál a középpontban, amikor mindenki csak ámult attól, amit csináltál, és pontosan tudtad a titkodat. Akkor érezzük ezt a felemelő érzést, ha győzünk! Amikor elérünk egy nagy álmunkat. Amikor megtettünk valami olyat, amit mindig is akartunk és most alig akarjuk elhinni, hogy megtörtént.

Mondjak egy-két példát? Azaz érzés amikor a te rajzodat mutatja körbe a tanár az osztálynak a rajzórán, mint jó példa. Az az érzés amikor először úszod át a Balatont, vagy  elsőként szakítod át a célszalagot a futóversenyen. Amikor megkapod az első busás bevételedet. Amikor valami olyan módszert mesélsz, amitől a másik ember a fejére csap, hogy "Ha ezt 10 évvel előbb tudtam volna, nekem is sokkal könnyebb lett volna". Arról az érzésről beszélek, amikor szüleid, barátaid elismerően bólogatnak és boldog boldogtalannak híresztelik hogy mit csináltál. Az érzés, amikor hős vagy.

LifeHack-ekkel könnyebben  elérhetjük a céljainkat, javunkra használhatjuk fel a körülményeket. 

A legtöbb esetben egy LifeHack jól meghatározott lépésekben történik és lemodellezhető. Ha modellezhető, akkor másolható és megismételhető. Ha valaki ezeket meg tudja ismételni, akkor hasonló sikereket érhet el, mint a kitalálója.

Ha meghallom hogy lifehacking, akkor felcsillan a szemem, mosolyra görbül a szám, az állam leereszkedik és a szemöldökömet összehúzom. Valahogy így:

 

 

Megdobban a szívem: OOOOh - ooooh! Itt valami Hack-ről lesz most szó! Igen, igen! Na milyen trükk van láthatáron? Mit tanulhatunk?

...és nem a google levelek rendezgetése miatt ver hevesebben a szívem. De nem ám! Elfog egy olyan érzés, hogy "Na ide nekem az oroszlánt!" - Majd egy trükkel legyőzöm! Felelevenedik bennem James Bond, aki valamilyen ügyes trükkel mindig megmenekül az ellenség karmai közül. Ő egy igazi LifeHack-er :) Vagy Tim Ferris a "4 órás munkahét" c. könyv írója, aki fél év alatt lett a ketrecharcosok szabadfogású világbajnoka... hogyan? Hackelt egy kicsit...

De hogy Magyarországon maradjunk, csak a leghétköznapibb trükköket mondjam: lógás a BKV-n, parkolás ponyvával vagy az új autókra aggatott külföldi rendszám mind mind LifeHack-ek. Ezek a trükközések megosztják a közvéleményt, valamelyik illegális, vagy ha nem is az, de az átlagpolgár szemében úgy tűnik, hogy etikátlan. Ilyen pl. a parkolás mozgássérült kártyával, ami a szabályok kijátszása után már nem illegális.

Mondok pár példát, ami nem illegális, viszont hasznos: ingyen üditő és szendvics egyes játéktermekben, ingyen strandok, ingyen koncertek stb.

A weboldalon leírt trükköket mindenki csak saját felelőségére használhatja, a következményekért semmilyen felelőséget nem vállalunk

Nem szeretnék sem jogi sem pedig etikai kérdésekbe bocsátkozni. Van ami illegális, van ami nem. Van ami etikus, van ami nem. Ez egy LifeHack gyűjtemény, ahonnan mindenki szemezgethet ízlésének megfelelően. Rád van bízva, hogy az olvasottakat a hasznodra fordítod vagy nem.

Hiszem azt, hogy az okos ember nem csak más kárából, hanem más sikereiből is tanul. Itt megtalálod mindkettőt. A LifeHacking blog a teli tál a kanál pedig a te kezedben van! 

 

2 komment

Címkék: life hacking

A bejegyzés trackback címe:

https://lifehacking.blog.hu/api/trackback/id/tr222905168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.